Ceyhan Nehri'nin kirletildiğini kabul etti

05.02.2023 - Pazar 19:07

Ceyhan Nehri’nde yaşanan çevre kirliliğinden dolayı binlerce balık ile arının telef olmasının ardından aylar sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan kirliliği kabul eden açıklama geldi.Çukurova’nın bereketli topraklarını sulayan Ceyhan Nehri bundan yaklaşık 2 ay önce simsiyah akmış bu nedenle de binlerce balık ve arı telef olmuştu. Kirliliğin sebebinin ise Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesinde fabrikalardan kaynaklandığı öne sürülmüştü.

Ancak bu iddia üzerine sanayi bölgesi başkanı Bekir Sütçü yaptığı açıklamada kesinlikle kirliliğe fabrikaların neden olmadığını bildirmişti. Yapılan bu açıklamalara rağmen kirlilik ve balık ölümleri devam ederken meclise Bakan Murat Kurum’un balık ve arı ölümleri hakkında açıklama yapması için soru önergesi verildi. Bakan Kurum’un bu soru önergesi üzerine yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:“Bakanlığımızın görevleri kapsamında, Ceyhan Nehri havzasına doğrudan ya da dolaylı deşarjı bulunan tesislere merkez ve taşra teşkilatımız tarafından periyodik olarak çevre denetimleri gerçekleştirilmektedir.
2019 Ocak ayından itibaren söz konusu havzada Bakanlığımız ve Taşra teşkilatımız tarafından toplam 7202 adet denetim gerçekleştirilmiştir. Atık su konusunda yapılan 1271 çevre denetiminde uygunsuz faaliyet gösterdikleri tespit edilen 64 tesise 10.579.983,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.” denildi.

AOSB’den tüten her baca göğsümüzü kabartır, istihdam sağlar. Ülkemizin ve kentimizin kalkınması için AOSB son derece önemlidir. Sanayimize yapılacak her türlü saldırıya ilk biz karşı çıkarız ama çevreyi kirletmemesi şartıylaAncak Kurum’un açıklamasının ardından akıllara şu sorular geldi:
“2019'dan bu yana denetim yapıp para cezası kesiliyormuş. Denetim yapılan yerde milyonlarca balık neden ve nasıl öldü? Para veren doğayı öldürmeye devam edebiliyor mu? “

YORUM YAZ